Rekordmange bidrag til Amedias redaksjonelle priser

Rekordmange bidrag til Amedias redaksjonelle priser

04. november 2024

Konkurransen om redaksjonelle priser i Amedia har aldri vært mer populær. I år er det sendt inn 188 bidrag til sju priskategorier. Det er ny rekord. Til sammen representerer påmeldingene 269 påmeldinger. 

Vinnerne kåres i Drammen mandag 18. november. Da kåres også Årets Mediehus i Amedia.

Amedias redaksjonelle priser gjelder for i perioden 1. juli 2023-30. juni 2024.

Juryen til årets priskonkurranse består av Tomas Bruvik (Landslaget for lokalaviser - LLA), Astrid Dalehaug Norheim (SUJO), Hege Iren Frantzen, NRK, Tord Selmer-Nedrelid, Hallgeir Westrum og Stig Finslo (juryleder). De tre siste er ansatt i Amedia. 

 

DETTE ER FINALISTENE TIL AMEDIAS REDAKSJONELLE PRISER 2024

Beste innovasjon og nyskapning

Avisa Nordland: Gullgaffelen

Konseptet Gullgaffelen ble til på et idémøte i redaksjonen med uteliv og restaurant som tema. Avisa Nordlands abonnenter skulle kåre det beste spisestedet i avisas dekningsområde. To og to spisesteder møttes til duell, der abonnentene fikk bestemme hvem som skulle gå videre. Konseptet ble satt opp som en idrettscup, der det først kom inn nominasjoner og deretter begynte med 32 spisesteder.

Mer om bidraget

 

Hamar Arbeiderblad: HA-børsen

HA-børsen lar leserne selv sette sine egne karakterer på spillerne, og man kan

følge formutviklingen til hver enkelt spiller både gjennom egne karakterer eller avisens karakterer. Man også for enkelt å få oversikt over målscorere og hvem som fikk kort.

Mer om bidraget

 

Nationen: Eggkartet

Butikkhyllene var tomme for egg før påske og videre utover våren, men produsenter over hele landet hadde egg til salgs i gårdsbutikker og langs veikanten.

Nationen lagde derfor en forbrukervennlig løsning som viste leserne vei til nærmeste eggutsalg. Avisa inviterte samtidig produsentene til å samarbeide og vise hvor de er å finne.

Mer om bidraget

 

Hardanger Folkeblad: Skrekkveien

Riksveg 13 gjennom Ullensvang er en brutal vei. Den er smal, ras - og flomutsatt og sterkt trafikkert om sommeren. Da det sommeren 2022 gikk et svært ras på veien ble det komplett kaos og en stor nasjonal sak. Avisa bestemte seg derfor for å ta en kjøretur det påfølgende året for å undersøke hva de som bor og driver næring langs veien synes om tingenes tilstand.

Mer om bidraget

 

Fredriksstad Blad: Videosatsing, mobil først

FBs satsing på videoinnhold gir resultater med svært gode seertall, mer enn firedobling av trafikken. Nøkkelen er en bevisst satsing på bedre redigering, video i høydeformat, teksting av alt og større variasjon i innholdet.

Mer om bidraget 

 

Årets relasjonsbygger og profil

Østlendingen: "Paulsbyen - verdensmester"

Filmen er laget av film- og TV-regissør Halvor Mykleby fra Elverum, og er særdeles tett på de siste månedene på Robert Paulsbyens nær usannsynlige veg mot verdensmestertittel i kickboksing på hjemmebane i Terningen Arena i Elverum 2018.

Mer enn en film om sporten,handler dette om Paulsbyen som menneske, far, og ikke minst om angsten som hele vegen plaget han så mye at kampen mot den vanskeliggjorde målet mot kampen som skulle krone karrieren.

Mer om bidraget

 

Avisa Oslo: Kjendisenes nabolag

Nabolag engasjerer. “Kjendisenes nabolag” har siden dag én har vært en enorm suksess. Det siste året er det blitt produsert 44 nettsaker med kjendiser som åpner opp om nabolaget sitt. Sakene har i snitt blitt dobbel breddesak og resultert i 163 salg.

Mer om bidraget

 

Drammens Tidende: Stinn brakke på DT-debattene

Med fulle hus og brennbare temaer har Drammens Tidende knekt koden for samfunnsdebatt som engasjerer folk på tvers av alder, kjønn, geografi, yrkesbakgrunn og sosial tilhørighet.

Mer om bidraget

 

Sogn Avis: Vi lodda ut ein familie

Avisas dekningsområde består av seks kommunar, fleire av dei plaga med forgubbing og fråflytting. Barnefamiliane er attraktive. Me fekk familien på fire med på leiken, og tilbydde dei til heile Sogn.

Meir om bidraget

 

Østlands-Posten: ØP og Dag Erik Pedersen hjelper ungdom

TV-programleder Dag Erik Pedersen tok i våren 2024 kontakt med ØP. Han var i ferd med å lage et nytt foredrag som skal handle om de mørke sidene ved livet, eller "bakom-filmen" som han kalte det. Pedersen har i mange år holdt et foredrag der han har snakket om sykkelkarrieren og TV-jobbingen, som handler om oppsidene i livet. Nå ville han fortelle den andre delen av historien.

Mer om bidraget

 

Beste podkast

Nettavisen: Audiens

Audiens har fylt et tomrom i podkastuniverset. For første gang har man en podkast i Norge om de kongelige som ikke bare er fri for sensur, men som også gjør praten og fokuset rundt de kongelige mer gøy, folkelig, tilgjengelig og relevant.

Kombinasjonen av folkelig engasjement og kongehusekspert Tove Taalesen, som har den faglige tyngden, skaper samtaler om de kongelige som er blitt svært interessante og som også har skapt en del overskrifter.

Mer om bidraget

 

Bergensavisen: Fotballpreik

Podkasten Fotballpreik har eksistert i mange år, men med nytt konsept i 2023 har lytterne for alvor fått opp øynene for podkasten. Fotballpreik handler om fotball og i all hovedsak Sportsklubben Brann. Med tidligere Brann-spiller Jonas Grønner som meldekonge, faglig alibi og programleder, og en spennende gjest i studio, er målet å skape en samtale med sportslig diskusjon, men også by på gode og nære historier.

Mer om bidraget

 

Avisa Nordland: Studio Glimt-podden

Interessen for Bodø/Glimt har skutt i været de siste årene, takket være stor sportslig suksess med flere seriegull og flere imponerende resultater i Europa, gjennom Conference League og Europa League.

Avisa Nordland har vært tettest på Glimt i mange år, og har fulgt laget fra tunge stunder i 1. divisjon til euforiske kamper mot store europeiske lag. Sportsjournalistene Freddy Toresen og Stian Høgland har lenge hatt en unik posisjon, og dere podkaster følges nå av flere tusen faste lyttere.

Mer om bidraget

 

Hamar Arbeiderblad: Mjøsaksjonen

Den er ikke bare en historie om fortiden, men også en viktig påminnelse om at vi må ta vare på våre felles ressurser for fremtiden.

Med sin grundige research, engasjerende historiefortelling og høye produksjonskvalitet, er Mjøsaksjonen er et meget godt eksempel på hvordan podkastformatet kan brukes til å formidle viktig kunnskap, på en måte som både engasjerer og opplyser.

Mer om bidraget

 

Nettavisen: Ukrainapodden

Ukrainapodden har på kort tid blitt Amedias desidert største podkast, med i snitt 50.000 lyttere i måneden. Flere ganger hver uke tar den lytterne med på en reise inn i krigens dramatikk og kompleksitet. Gjennom samtaler med eksperter, politikere og vanlige mennesker som er berørt av krigen, får vi et nyansert bilde av en brutal og for mange forvirrende krig.

Mer om bidraget

 

 

Beste levende bilder

Avisa Oslo: Da snøen lammet Oslo

Det plutselige og vinterkulden lammet hovedstaden. Alle busser sto. Også t-bane og trikk hadde store problemer. Avisa Oslo mobiliserte redaksjonen og dro ut i storbyen for å dokumentere kaoset med levende bilder. Dekningen av det som hadde skjedd, og de store spørsmålene som fulgte, fortsatte de neste dagene.

Mer om bidraget

 

Hordaland: Full tank, episode 5

Etter fleire år med kamp har Voss snøscooterklubb endeleg fått lovleg køyreområde. Avisa fylgjer frikøyraren Steffen Lirhus på jakta etter det ultimate adrenalinkicket.

Episoden får fram ulike aspekt ved å køyra snøskuter. Det er med andre ord ikkje berre tut og køyr. Snøskuterkøyrarane brukar mellom anna mykje tid i garasjen. Samhald og venskap står sterkt.

Meir om bidraget

 

Bergensavisen: Politikerhjem

Utfordringen alle redaksjoner står overfor ved hvert lokalvalg: Hvordan skal man presentere kandidatene på en måte som gjør at folk faktisk har lyst til å se det?

BA valgte å sende sin mest erfarne politiske journalist, Geir Kvile, hjem til politikerne. Med seg på blokken hadde han kritiske, sleivete, seriøse og overraskende spørsmål. Og en litt giftig tunge.

Med et rått og ærlig formspråk presenteres kandidatene og partiene på en engasjerende og morsom måte.

Mer om bidraget

 

Romerikes Blad: Russebussene

Russen engasjerer mange. Stort sett på grunn av bråk og fyll. RB bestemte seg for å ta russen på alvor og ikke bare lage de tradisjonelle negative sakene.

Ideen var å anmelde alle russebussene på Romerike og kåre den flotteste russebussen. Det var naturlig å tenke på video for å nå de unge målgruppene. Anmeldelsene er kreativt laget med at russen selv får ta seerne med inn i bussen.

Dette skapte stor debatt, spesielt på sosiale medier. Det viktigste med dette grepet var å treffe de unge målgruppene i sosiale medier. Russen selv ble veldig stolte av prosjektet og de følte seg sett og ikke minst at de ble tatt på alvor.

Mer om bidraget

 

Østlendingen: Videoens makt, dramaet live

9. august 2023 trengte flomvannet fra uværet “Hans” inn i kraftanlegget på Braskereidfoss i Våler. Takket være hurtighet og gode avgjørelser av teamet som rykket ut, kunne Østlendingen eksklusivt sende live da demningen brast.

Mens folk langs Glomma i Våler ble evakuert, politiet vurderte å sprenge demningen og vannets trykk økte ubønnhørlig sendte Østlendingen utviklingen av situasjonen live, mens vi stadig pushet ut nye vinklinger på dramaet.

Mer om bidraget

 

Beste featurejournalistikk

Gudbrandsdølen Dagningen: En slags grytekokt rauost

Hva var det egentlig som skjedde da nesten 200 år med tradisjon-, kultur- og mathistorie var over. Hvem lurte og hvem ble lurt?

Brunosten G35, eller "rauost" som den heter i Gudbrandsdalen, er på mange måter Norges svar på Chablis og Roquefort, og er et resultat av arbeidet til gudbrandsdalsbudeia Anne Hov fra 1863. Høsten 2023 ble det bestemt at den ikke skulle produseres i sin egen dal lenger.

Mer om bidraget

 

Sogn Avis: Ti år sidan Lærdalsbrannen

Det finst framleis historier å fortelja og minne som ikkje må gløymast. I ei rekkje artiklar og reportasjar kan du lesa korleis gjekk det med menneska som opplevde si mest dramatiske natt nokon gong, og kva som har skjedd med beredskap og brannvern.

Meir om bidraget

 

Nationen: Hun fortsetter å produsere mat, på tross av krig

Valentyna Somotiazhko (50) har dårlig tid. Landet hennes er i krig, hun er bonde og må høste grønnsaker til mennesker og dyr før vinteren setter inn.

Hun rakk akkurat over broen før den ble sprengt. Likevel fortsetter hun å kjøre til Kyiv for

Mer om bidraget

 

Østlendingen: Marerittet til millioner

Foreldrene mener Marie måtte hentes hjem fra den private omsorgsinstitusjonen som Stor-Elvdal kommune betalte millioner i måneden for at institusjonen skulle ivareta den unge kvinnens helse. Nyhetsfeaturen om foreldrenes kamp for Maries helse, og deres jobbing for påvirkning og medbestemmelse er et vesentlig og grundig journalistisk arbeid.

Mer om bidraget

 

Bergensavisen: Vold i nære relasjoner

Gjennom denne artikkelserien har BA på en unik måte løftet frem stemmer og økt bevisstheten om vold i samfunnet. <mange leserbrev om temaet er mottatt og er publisert i løpet av perioden serien har pågått. Redaksjonen har fått mange tilbakemeldinger fra lesere.

Kvinnenes motivasjon for å fortelle om sine opplevelser i BA var å få økt fokus på og økt kunnskap om temaet, samt å få på plass en koordinator og et slags pakkeforløp i møtet med det offentlige.

Mer om bidraget

 

Beste undersøkende journalistikk

Bergensavisen: Daniel-saken

Gjennom innsyn i hundrevis av sider med dagsjournaler, legevaktjournaler, barnevernspapirer, epikriser, halvårsrapporter og tilsynsdokumenter, kunne BA 16. desember levere saken «Et varslet dødsfall».

Her kunne BA dokumentere hvordan den psykisk utviklingshemmede Daniel kunne disponere kjøretøy, ruse seg og omsette narkotika under Bergen kommunes omsorg.

Mer om bidraget

 

Nordlys: Fristbruddmillionærene

Nordlys avslørte store utbetalinger til private aktører i den nasjonale fristbruddordningen via regnskapsanalyse, kunstig intelligens og innsynsbegjæringer.

Ordningen har tatt helt av de siste tre årene etter pandemien og koster nå sykehusene over en halv milliard kroner årlig. Det er en syvdobling. Sykehusene i nord har alene betalt ut 800 millioner på tre år til private for pasienter de selv ikke har kapasitet til å ta.

Mer om bidraget

 

Namdalsavisa: Jakten på en drapsdømt

Gjennom et internasjonalt samarbeid klarte Namdalsavisa å avdekke at en drapsdømt som hadde vært på rømmen i ti år, levde i frihet og under nytt navn i nabolandet Finland, uten at familien til den drepte i Namsos ble varslet. Sakskomplekset ble presentert med digitale fortellergrep som gjorde at den nådde ut til over to millioner lesere, og har satt dagsorden i både Norge og Finland.

Mer om bidraget

 

Budstikka: Kampen om Rykkin

Nærmiljøet på Rykkinn i Bærum opplevde sommeren 2023 en voldsom eskalering av vold, ran og trusler blant barn og ungdom. Da Budstikka begynte å grave, kom det fram at utviklingen på Rykkinn ikke var enestående. Det viste seg at situasjonen i hele Bærum var langt mer alvorlig enn hva offentlige myndigheter tidligere hadde villet gå ut med.

Mer om bidraget

 

Avisa Nordland: Partnervold

Mange kvinner er utsatt for partnervold og lever med voldsalarm. Avisa Nordland fikk tidlig tips om en sak der politiet mente at en kvinnes eks-samboer skulle ha omvendt voldsalarm. Tingretten avslo det.

I den første saken avslører Avisa Nordland at Nordland er blant landets dårligste politidistrikter når det kommer til bruk av omvendt voldsalarm. På ti år er det kun lagt ned tre påstander i hele Nordland om bruk av denne alarmen. Det er det laveste tallet i landet.

Mer om bidraget

 

Beste journalistikk

Nettavisen: Dagligvaredekningen

Den journalistiske dekningen av dagligvarebransjen var lenge relativt lav med tanke på betydningen. Noe av forklaringen var trolig at en fullverdig dekning av dagligvarebransjen krevde at man behersket både forbrukerjournalistikk, næringslivsjournalistikk og politisk journalistikk. Det var det få som gjorde.

Nettavisen så at dette var et område hvor det var mulig å ta en ledende posisjon, og siden 2017 har dagligvarestoff vært en av Nettavisens viktigste stoffområder. Gradvis har avisa bygd seg opp med en kombinasjon av kompromissløs, hardslående journalistikk og pristester og forbrukerorienterte saker. Det har vist seg å være en vinnerformel.

Mer om bidraget

 

Avisa Nordland: På innsiden av rusmiljøet i Bodø

En rekke saker inngår i prosjektet, deriblant et intervju med en 19 år gammel narkodealer som åpent fortalte om sine metoder. En ung kvinne forteller at hun ble rusfri, men som flyttet fra Bodø fordi hun aldri kom seg ut av miljøet. En student ruser seg daglig, men oppnår likevel toppresultater på skolen. Moren til en ung mann som døde stilte opp for å fortelle hans historie.

Det redaksjonen avdekket, er at rus finnes nær sagt over alt. Også blant unge. Illegal rusbruk er ikke lenger forbeholdt lukkede miljøer.

Mer om bidraget

 

Gudbrandsdølen Dagningen: Slik endrer hyttene landskapet i Gudbrandsdalen

Hele Norge bor i hytter. Hvordan påvirker det naturen? Og lokalmiljøet?

Etter å ha dykket ordentlig inn i hvordan hytteutbyggingen har påvirket Gudbrandsdalen, presenterte GD en serie med seks reportasjer og artikler som gjennom tekst, video, foto og grafikk viser hvordan 25.000 fritidsboliger har endret og påvirket landskapet. Serien handler først og fremst om natur, klimaavtrykk og bærekraft, men ser også på andre positive og negative følger av hytteutbygging.

Mer om bidraget

 

Romerikes Blad: Tyveriet

16. juni i fjor – snaue to uker før Romerikes Blad publiserte første sak – hadde en shortskledd Rødt-leder spankulert inn på Oslo lufthavn på vei til et bryllup i Italia. Partiet Rødt hadde i flere år hatt vind i seilene og levert gode valgresultater – mye takket være den populære partilederen Bjørnar Moxnes. På flyplassen ble det denne dagen stjålet et par Hugo Boss-briller til en verdi av 1.199 kroner. På ettermiddagen 30. juni kunne Romerikes Blad fortelle offentligheten at det nettopp var Bjørnar Moxnes som hadde tatt brillene – og 25 dager senere gikk den populære partilederen av.

Mer om bidraget

 

Ringerikes Blad: Uværet Hans

Hønefoss ble rammet hardt da Storelva fløt over sine bredder. Flommen ble til slutt målt til å være en 100-årsflom, og rammet de dagene det sto på veldig mange.

Ringerikes Blad dekket “Hans” tett og bredt. Avisa var veldig tett på menneskene som ble berørt. Redaksjonen nøyde oss ikke med saker som nøkternt beskrev ødeleggelsene. De var der da folk ble evakuert fra hjemmene sine. De var der da mennesker forsøkte å berge eiendelene sine. De var der da frivillige og profesjonelle sto skulder ved skulder for å berge liv og verdier. De var der hele tiden.

Mer om bidraget

 

Årets mediehus

Namdalavisa

Østlands-Posten

Østlendingen

Glåmdalen

Telemarksavisa

Amedia logo

Telefon 22 00 90 00

Org nr. 917 127 328

Personvern

Besøksadresse

Schweigaards gate 15
Postboks 1168 Sentrum
0107 Oslo

Fakturaadresse

(selskapsnavn AS)
Postboks 123
2027 KJELLER