Spår høy temperatur i Arendal  
Hanne Taalesen, nyhetsredaktør i Avisa Oslo, og Henrik Østensen Heldahl, journalist i Nettavisen, er programledere for Ungdomspartilederdebatten. Foto: Eirik Bjerklund / Avisa Oslo

Spår høy temperatur i Arendal  

17. august 2022

For andre år på rad inviterer Amedia til den tradisjonsrike Ungdomspartilederdebatten i samarbeid med Arendalsuka. Avisa Oslo og Nettavisen har regi på TV-debatten fra Arendal kulturhus. Programlederne Hanne Taalesen (Avisa Oslo) og Henrik Østensen Heldahl (Nettavisen) spår høy temperatur når ungdomspolitikerne møtes igjen.

Den direktesendte partilederdebatten med lederne for ungdomspartiene arrangeres onsdag 17. august i Arendal.  

–  Denne debatten er den største arenaen for ungdomspartiene, og gir derfor et viktig frampek på morgendagens politiske løsninger. Publikum møter svært dyktige, unge politikere. Kanskje står det en fremtidig statsminister på scenen? sier Hanne Taalesen, nyhetsredaktør for Avisa Oslo. 

Taalesen har sammen med Henrik Østensen Heldahl, journalist i Nettavisen, ansvaret for å lede debatten. 

– Alle partilederne er politiske talenter som kommer til å gå ut i hundre, så alt ligger til rette for tidenes ungdomspartilederdebatt. Ungdomspolitikerne skal diskutere dagsaktuelle og tabloide temaer. Det er dessuten fire ferske partiledere på plass i år som nok er ekstra spente, sier Heldahl.  

Under årets debatt håper de å fylle hele Store Torungen i Arendal Kultur- og rådhus med plass til 680 publikummere i salen. Det er stor kontrast til fjorårets arrangement som kun hadde plass til 200 personer på grunn av korona-restriksjonene. 

 

Brennhete debattemaer 

Ungdomspartilederdebatten er blant de største arrangementene under Arendalsuka, og har blitt en fast tradisjon. Programlederne forventer høy temperatur når ungdomspolitikerne blant annet skal diskutere Norges utenrikspolitiske rolle etter Russlands invasjon i Ukraina og fremtidens ruspolitikk. 

– Etter invasjonen av Ukraina er utenrikspolitikk et selvskrevet tema under årets debatt. Invasjonen har satt i gang noen glohete diskusjoner her til lands, og vi skal innom de viktigste elementene i denne debatten, sier Heldahl. 

For lederne av debatten er ruspolitikken og spørsmålet om legalisering av cannabis også et naturlig valg. 

– Rusdebatten har herjet i et år nå, og de fleste ungdomspartiene ønsker en sterk liberalisering. Vi ønsker å ta denne debatten litt ned på jorda for å finne ut hvordan fremtidens ruspolitikk faktisk blir seende ut i Norge dersom den yngre generasjonen får viljen sin, sier Heldahl. 

– Det er en debatt som engasjerer mange unge og som ungdomspartiene har klare meninger om. Abid Raja var ute og tjuvstartet debatten om legalisering av cannabis i sommer. Vi skal nå ta debatten til neste nivå, sier Taalesen. 

 

Arendalsukas Formel 1-løp

Programlederne er ikke bekymret for hvorvidt salen blir fullsatt under arrangementet, og føler seg trygge på at de dyktige politikerne kommer til å levere en interessant og underholdende debatt. 

– Vi fikk svært gode tilbakemeldinger fra både publikum og politikere da vi tok over debatten i fjor og nå kan enda flere få med seg debatten live. Vi håper på - og regner egentlig med - fullt hus, sier Taalesen.

– Det sier seg selv hvorfor publikum skal prioritere å se på Ungdomspartilederebatten. Dette er Arendalsukas Formel-1-løp, bare uten samarbeidet med autoritære regimer, sier Heldahl. 

– Ungdomspartilederdebatten er både underholdende og gir ny innsikt. Den skal være seriøs, saklig og ha god flyt. Debattens bolker skal ikke varer for lenge og vi skal få svar på det vi mener publikum faktisk vil vite. Som programledere er ambisjonen å holde debatten til en høy standard, samtidig som det skal være gøy å sitte i publikum, legger Taalesen til. 

 

Løfter debatten ut i landet
Ungdomspartilederdebatten ble tidligere arrangert av Schibsted og Aftenposten. Amedia overtok stafettpinnen og avtalen med Arendalsuka i fjor.

Marte Ingul, konserndirektør for samfunns- og myndighetskontakt i Amedia forteller at Amedia-familien er dedikert til oppdraget med å nå yngre lesere, lyttere og seere.

– Å informere og engasjere yngre generasjoner om viktige samfunnsspørsmål slik at de kan ta informerte valg er kjernen i vårt samfunnsoppdrag. Ungdomspartilederdebatten er en viktig arena for å løfte tematikken til disse målgruppene, og vi har ambisjoner om å invitere til denne viktige debatten i mange år fremover, sier Ingul. 

Hun understreker at resten av landet lettere kan følge ungdomspartilederdebatten tettere. 


– Gjennom den sterke samarbeidskulturen blant våre mer enn 100 avistitler Norge rundt, har Amedia sammen med sine aviser et unikt fortrinn for å løfte debatten fra Arendal og ut til resten av landet, sier Ingul. 


– Vi er veldig stolte av Hanne og Henrik som gjorde en imponerende innsats da de ledet Ungdomspartilederdebatten for første gang i fjor. Begge to har tung politisk innsikt og en stødig evne til å skape og lede engasjementet både på scenen og i publikum, avslutter Marte Ingul, konserndirektør for samfunns- og myndighetskontakt i Amedia. 

Ungdomspartilederdebatten er en direktesendt tv-debatt som streames i mange kanaler. Den kan sees på nett hos Avisa Oslo og Nettavisen, samt flere av Amedias lokalaviser. Den vises også i presserommet på kultur- og rådhuset i Arendal. Det er dermed gode muligheter for å få med seg debatten både fra Arendal og fra resten av landet. 

Deltakerne på årets debatt:
Disse deltar for første gang 

  • Simen Velle (FPU) 
  • Tobias Stokkeland (Grønn Ungdom) 
  • Hadle Rasmus Bjuland (KrFU) 
  • Ane Brevik (Unge Venstre)

I tillegg stiller i år som i fjor 

  • Ola Svenneby (Unge Høyre)
  • Astrid Hoem (AUF)
  • Synnøve Kronen Snyen (Sosialistisk Ungdom)
  • Torleik Svelle (Senterungdommen)
  • Alberte Tennøe Bekkhus (Rød Ungdom)
Amedia logo

Telefon 22 00 90 00

Org nr. 917 127 328

Personvern

Besøksadresse

Schweigaards gate 15
Postboks 1168 Sentrum
0107 Oslo

Fakturaadresse

(selskapsnavn AS)
Postboks 123
2027 KJELLER