Skred-reportasje kåret til Beste Journalistikk 2023
Rune Endresen, næringslivsredaktør i Nordlys/ Nord24, og Andreas Beddari Høyer, journalist i Nordlys, vant prisen for Beste journalistikk. Foto: Werner Juvik/ Amedia

Skred-reportasje kåret til Beste Journalistikk 2023

23. oktober 2023

Prisen for Amedias Beste Journalistikk i 2023 gikk til en redaksjon som har lagt ned et svært omfattende, grundig og ressurskrevende arbeid for å fortelle historiene om alle omveltningene i folks liv en dramatisk hendelse utløser. 

– Jeg er utrolig takknemlig. Det er utrolig artig å få så gode tilbakemeldinger fra lesere og kolleger når vi har jobbet så intensivt med et prosjekt. Jeg er først og fremst takknemlig for at vi når ut og for at kildene og de pårørende var villige til å stille, uten dem hadde vi ikke fått til noe, sier Andreas Beddari Høyer, journalist i Nordlys. 

Med et utrolig detaljrikt, godt dokumentert og gjennomarbeidet prosjekt om én ulykke i Norges mest rasutsatte område, har Nordlys med “Skredet” levert en fortelling helt uten sidestykke. Artikkelserien beskriver inngående hvordan dramaet på Erikaksla i Lyngen 30. mars 2022 foregikk, hva som skjedde med de rammede og hvordan ulykken påvirket pårørerende, etterlatte, hjelpemannskaper og andre involverte - og hvilke konsekvenser ulykken har hatt for livene deres. 

– Det har vært utrolig arbeidskrevende, og alt er sjekket til minste detalj. Det var til tider veldig frustrende å jobbe med dette prosjektet, men sett i ettertid er jeg glad vi gikk all in, sier Rune Endresen, næringslivsredaktør i Nordlys/ Nord24.  

Sammen med hovedreportasjen leveres det fyldige og detaljerte undersaker om skredet og viktig faktainnhold med læringspunkter og sjekklister for skiturister som velger å bevege seg inn i området. Alt er åpent tilgjengelig og er oversatt til engelsk og tysk. 

“Med sin dekning har Nordlys satt søkelys på noe som jevnlig rammer et lokalsamfunn på en grusom måte og levert et viktig bidrag som kan øke sikkerheten i fjellet. Dette er virkelig i kjernen av medienes samfunnsoppdrag,” skriver juryen i sin begrunnelse.

Sogn Avis ble kåret til Årets Mediehus i Amedia. De har imponert etter å ha levert blant Amedias beste prestasjoner i sin avisgruppe over flere år. Det har de gjort ved å være en foregangsavis i konsernet i sin satsing på godt og engasjerende innhold. 

Amedias pris for beste innovasjon og nyskapning ble tildelt Bustikka for Oslo-piloten,  et prosjekt som på avgjørende vis har bidratt til å heve kvaliteten på rapporteringen fra hendelsesnyheter og troverdigheten til journalistikken.

Bergensavisens serie “Da Brann rystet Europa” fikk prisen for beste levende bilder. Med perfekt timing klarer redaksjonen å koble et historisk tilbakeblikk til et brennhett tema i byens nyhetsbilde våren 2023, at Brann igjen skulle ut i Europacup-spill.

Årets relasjonsbygger og profil ble tildelt Knut Befring i Oppland Arbeiderblad som har bidratt til å gjøre lokalavisa uunnværlig for alle som liker lokal fotball. I Innlandet vet alle hvem han er og han har betydd og betyr for sporten.

Prisen for beste featurejournalistikk gikk til Bergensavisen for en unik sak det er umulig å ikke bli dypt berørt av. Den handler om Rakel. Rakel Cecilia Naomi Stornes. Hun fikk akutt leukemi og døde 29. oktober 2022, 18 år og 104 dager gammel. 

Kategorien Beste podkast ble vunnet av Sandnesposten med serien “Heilt ærligt”, tar tak i de sidene ved livet som er for alvorlige til at vi kan la være snakke om dem. Gjennom intervjuserien kommer vi nært på mennesker som har opplevd vanskelige ting og personlige kriser.

Østlendingen vant prisen for beste undersøkende journalistikk med “Skoleskandalen i Stor-Elvdal”. Avisa dokumenterer  hvordan mobbing på både barneskolen og ungdomsskolen har fått pågå over lang tid, uten at noen ansvarlige gjorde noe med dette.

Hederlig omtale gikk til Namdalsavisa for “Samaritanen” i kategorien Beste journalistikk og Nordstrands Blad for  “Fortaussaken - millionkravene på Nordstrand” i kategorien Beste undersøkende journalistikk.

Amedia logo

Telefon 22 00 90 00

Org nr. 917 127 328

Personvern

Besøksadresse

Schweigaards gate 15
Postboks 1168 Sentrum
0107 Oslo

Fakturaadresse

(selskapsnavn AS)
Postboks 123
2027 KJELLER