Nyheter / Fikk Amedia-pris for rasdekning
Fikk Amedia-pris for rasdekning

Fikk Amedia-pris for rasdekning

28. september 2021

Romerikes Blad fikk prisen for Beste journalistikk 2021 i Amedia for sin dekning av Gjerdrum-raset. Nordstrands Blad ble kåret til årets mediehus i Amedia.

Ti mennesker omkom og mer enn tusen personer ble evakuert etter kvikkleireskredet i Gjerdrum på morgenen 30. desember 2020. Romerikes Blad var først på stedet og startet umiddelbart å rapportere om katastrofen. Avisa tok umiddelbart en ledende posisjon i nyhetsformidlingen om raset og har siden beholdt den på imponerende vis.

Dette sier juryen om årets prisvinner: Avisen har i denne saken på en imponerende måte vist kraften i og betydningen av hva en lokalavis er og skal være i lokalsamfunnet. For innbyggere, kommuneledelse og andre har Romerikes Blad i denne saken vært den viktigste informasjonskilden. Tidlig fikk Romerikes Blad kongelig anerkjennelse for sin innsats. Nå får den fortjent anerkjennelse for å ha levert beste journalistikk i Amedia i 2020-21.

Årets prisutdeling hadde rekordhøy deltakelse med 174 påmeldinger i seks kategorier.

Prisen Årets mediehus gikk til Nordstrands Blad. 

Gjennom systematisk arbeid, god ledelse og medarbeiderinvolvering har avisen gjenoppstått som en superlokal identitetsbærer, nyhetsformidler og samfunnsbygger. Gjennom lekende, grundig og relevant journalistikk har avisen fornyet sin kontrakt med abonnenter og lesere. Avisen vokser nå i rekordtempo. 

Dette sier juryen om prisvinneren: Siden Nordstrands Blad sommeren 2019 flyttet hjem til bydelen sin og fikk ny redaktør, har avisen vært på en imponerende reise. En liten redaksjon har i fellesskap utviklet en strategi og satt ambisiøse mål de kan strekke seg etter. Alle i Nordstrands Blad vet hvorfor de er på jobben, hva de skal gjøre, hvordan de skal levere. Nordstrands Blad er under sin kraftfulle og tydelige redaktør og leder blitt en unik og dedikert lokalavis som lever tett på og i nær dialog med sine lesere. Avisen kjenner sitt marked, bruker innsikt og analyse aktivt og gjør det til sitt eget verktøy, den setter journalistikken i fokus, en journalistikk som skaper begeistring, stolthet og identitet når det er nødvendig, som stiller kritiske og ubehagelige spørsmålene når det er nødvendig, og en journalistikk som setter dagsorden og skaper debatt.

Flere prisvinnere

Beste featurejournalistikk 2021 ble tildelt Sandefjords Blad og Tone Merethe Une for reportasjen om koronarammede Thor-Erling Jensen som til slutt ikke orket flere lidelser og rev ut slangen fra respiratoren.

Beste undersøkende journalistikk 2021 gikk til Nordlys for sin brede dekning av Hurtigrutens koronahåndtering. I denne klassen fikk Oppland Arbeiderblad hederlig omtale av arbeidet med hackerangrepet på Østre Toten kommune.

Beste Lyd og bilde 2021 ble gitt til Tønsbergs Blad for podkastserien Strandkongene, om ulovlig nedbygging av strandsonen og hvordan pengesterke familier har klart å legge beslag på unike områder i hundremetersbeltet.

Årets relasjonsbygger ble Fredriksstad Blad for avisens revitalisering og røkting av kommentarfeltene i egen avis og i sosiale medier.

Amedia logo

Telefon 22 00 90 00

Org nr. 917 127 328

Personvern

Besøksadresse

Akersgata 34
Postboks 1168 Sentrum
0107 Oslo

Fakturaadresse

Postboks 4458 Vika
8608 Mo i Rana