Emilie Rydning (27) og Henrik Heldahl (30) skal lede årets ungdomspartilederdebatt
Henrik Heldahl, journalist i Nettavisen, og Emilie Rydning, journalist i Avisa Oslo, er årets programledere av ungdomspartilederdebatten. Foto: Martin Habbestad/ Nettavisen

Emilie Rydning (27) og Henrik Heldahl (30) skal lede årets ungdomspartilederdebatt

14. august 2023

Onsdag 16. august inviterer Amedia og Arendalsukas hovedprogramkomité til den tradisjonsrike Ungdomspartilederdebatten. 

For tredje året på rad har Avisa Oslo og Nettavisen regi når partilederne for de største ungdomspartiene møtes til debatt under Arendalsuka. 

Debatten skal ledes av programlederne Emilie Rydning (27) og Henrik Heldahl (30), fra henholdsvis Avisa Oslo og Nettavisen. 

– Å være programleder er en spennende utfordring. I år er i alle fall én av programlederne under 30 år, og det synes jeg passer formatet bra, sier Rydning som har tatt over stafettpinnen etter politisk redaktør Hanne Taalesen. 

Politiske temaer som engasjerer unge

Ungdomspartilederdebatten er en del av hovedprogrammet til Arendalsuka, og arrangeres i Store Torungen i Arendal Kultur- og rådhus kl. 17.00 på onsdag. Heldahl og Rydning håper å fylle hele salen som har plass til 650 publikummere i salen. 

Amedia vil også strømme debatten som kan følges direkte på blant annet ao.no og nettavisen.no. 

– I år skal vi diskutere store og viktige spørsmål: Hvordan framtida blir for unge med skatteflukt og stram økonomi, ytringsfrihet, og en skole som er utfordrende for gutter, sier Heldahl. 

– Blir debatten ekstra spennende nå som det er valgår?

– Selvfølgelig. Blant annet skal vi diskutere skolepolitikk, som er viktig i lokalvalget. Ungdomspartilederdebatten handler ikke bare om årets valg, men også om de sakene som engasjerer oss unge aller mest. Derfor skal vi også diskutere ytringskulturen i Norge, sier Rydning. 

– Og så lover jeg at debatten også blir opplysende og underholdende for oss eldre, legger Heldahl til.

Viktig ytringsarena

Arendalsuka er Norges største demokratiske møteplass, med over 1700 arrangementer. Ifølge programlederne skiller ungdomspartilederdebatten seg fra de andre politiske arrangementene: 

– I voksendebattene er politikerne så gjennomtrente med talepunkter at debattene kan miste det uforutsigbare elementet. Ungdomspolitikerne har friske ideer og tenker mer nytt enn gamlingene. Vi kan love en spennende debatt med høy temperatur, sier Heldahl. 

Marte Ingul, konserndirektør for samfunns- og myndighetskontakt i Amedia forteller at Amedia er dedikert til oppdraget med å nå yngre lesere, lyttere og seere.

– Å informere og engasjere yngre generasjoner om viktige samfunnsspørsmål slik at de kan ta informerte valg er kjernen i vårt samfunnsoppdrag. Ungdomspartilederdebatten er en viktig arena for å løfte viktige samfunnsspørsmål til yngre målgrupper, sier Ingul.

Hun understreker at resten av landet lettere kan følge ungdomspartilederdebatten tettere. 

– Gjennom Norges største redaksjonelle nettverk med mer enn 100 avistitler Norge rundt, har Amedia med våre aviser et unikt fortrinn som løfter denne politiske debatten fra Arendal og ut til unge velgere i resten av landet, sier Ingul. 

Hun legger til at Amedias aviser gjør en samfunnsviktig jobb hver eneste dag ved å skape lokale arenaer for offentlig debatt og meningsbrytning der flere stemmer slipper til, og at det er spesielt viktig at unge blir tatt på alvor og hørt. 

Deltakerne på årets debatt 

  • Ola Svenneby, leder Unge Høyre
  • Astrid Hoem, leder AUF
  • Ane Breivik, leder Unge Venstre
  • Simen Velle, leder FpU
  • Margit Martinsen, talsperson Grønn Ungdom 
  • Synnøve Kronen Snyen, leder Sosialistisk Ungdom
  • Hadle Rasmus Bjuland, leder KrFU
  • Liv Müller Smith-Sivertsen, leder Rød Ungdom
  • Andrine Hanssen-Seppola, leder Senterungdommen 
Amedia logo

Telefon 22 00 90 00

Org nr. 917 127 328

Personvern

Besøksadresse

Schweigaards gate 15
Postboks 1168 Sentrum
0107 Oslo

Fakturaadresse

(selskapsnavn AS)
Postboks 123
2027 KJELLER