Nyheter / Arendalsuka, KS og Amedia løfter lokaldemokratiet 
Arendalsuka, KS og Amedia løfter lokaldemokratiet 
Klare for Arendalsuka. Fra venstre: Erik Stephansen, Nettavisen, Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS. Marte Ingul, Amedia og Bård Vegar Solhjell, Arendalsuka. (Foto: Ihne Pedersen / Amedia)

Arendalsuka, KS og Amedia løfter lokaldemokratiet 

19. juni 2023

Arendalsukas hovedprogramkomité, KS og Amedia går sammen for å løfte lokaldemokratiet og høstens lokale valgkamp under Arendalsuka 2023.  

Arendalsukas hovedprogramkomité og KS (Kommunesektorens organisasjon), i samarbeid med Amedia, tar for første gang temperaturen på seks spennende lokale valgkamper under den store lokaldemokrati-dagen. 

Onsdag 16. august utfordrer lokale redaktører og kommentatorer fra Amedias aviser i Oslo, Hamar, Bergen, Tromsø, Trøndelag og Kristiansand sine lokale toppkandidater om viktige lokalpolitiske utfordringer og styringsalternativer.

Lokalvalget på nasjonal arena
Arendalsuka er Norges største demokratiske møteplass, med over 1700 arrangementer.

– I år løfter vi lokaldemokratiet, ved å sette av en hel dag til lokalvalgkampen. Vi ønsker å få fram viktigheten av det lokalpolitiske engasjementet, og bidra til at flere bruker stemmeretten sin. Høstens kommune- og fylkestingsvalg er svært spennende, med en serie dueller der det er stor spenning knyttet til hvem som vil gå seirende ut. Noen av disse vil vi løfte fram på den nasjonale arenaen som Arendalsuka er, sammen med KS og Amedia, sier Bård Vegar Solhjell, medlem av programkomiteen for hovedprogrammet.

Han håper flere aktører vil arrangere debatter med et lokalt fokus under årets Arendalsuke, og at lokalvalgkampen vil prege dagen. Arendalsuka arrangerer tre store debatter om ulike tema samme dag, i tillegg til de seks by-duellene. 

– Lokaldemokratiet er grunnmuren i vårt velferdssamfunn og resultatet av høstens kommune- og fylkestingsvalg vil påvirke oss alle som innbyggere i en kommune de neste årene. Lokaldemokratiet sørger for bærekraftig velferd, forsterker inkludering i arbeids- og samfunnsliv, fremmer en samfunnsutvikling for en grønn fremtid og gir innbyggerne mulighet til å påvirke i saker som angår dem, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS. 

Hun understreker at landets ordførere og lokalpolitiske ledere hver dag ser hva lokaldemokratiet betyr for innbyggerne i Norge. 

– Dette må vi verne om, og derfor er det avgjørende at folk engasjerer seg og bruker stemmeretten sin, sier Helgesen.

Seks lokalpolitiske oppgjør

Amedia er landets største utgiver av redaktørstyrte medier, med over 100 avistitler fra Finnmark i nord til Agder i sør. 

– Våre aviser varsler når krisen rammer, skygger beslutningsprosesser, kaster lys over kritikkverdige forhold og skaper levende lokal debatt som samlet bygger lokaldemokratiet sterkere. Verdens viktigste nyheter skjer der folk bor og Amedia er derfor stolt medarrangør for disse lokalpolitiske oppgjørene. Vi stiller med sterke redaksjonelle profiler fra seks av våre aviser. De skal utfordre politikerne, og bidra til at folk kan ta sine informerte valg i høst, sier Marte Ingul, Amedias konserndirektør for samfunns- og myndighetskontakt. 

– Byduellene er nytt av året, og for oss er det en super mulighet til å vise fram det spennende samarbeidet vi har mellom Nettavisen Norsk debatt og aviser over hele landet. Vi har på kort tid blitt ett av Norges største debattsteder, og her får vi se hvordan samarbeidet virker rent fysisk, sier politisk redaktør Erik Stephansen i Nettavisen. Han skal presentere byduellene under Arendalsuka.


Duelleredaktører 2Debattlederne er politisk redaktør Eirik Mosveen, Avisa Oslo (AO), politisk kommentator Maja Sojtaric, Nordlys, sjefredaktør Sivert Rossing, Trønder-Avisa, politisk redaktør Sølve Rydland, Bergensavisen (BA), sjefredaktør Katrine Strøm, Hamar Arbeiderblad (HA), og ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum, Avisen Kristiansand KRS

Frisk ungdomsdebatt 

Amedia har for tredje år på rad ansvaret for høstens friske ungdomspartilederdebatt, som er en del av hovedprogrammet på Arendalsuka. 

– Vi har over flere år hatt et godt samarbeid med programkomiteen for Arendalsuka, og gleder oss til å se hva våre gode redaksjonelle krefter i Nettavisen og Avisa Oslo sammen har planlagt for årets debatt i høst. Det blir garantert høy temperatur og friske ordvekslinger når ungdomspartilederne møtes til debatten om Norges fremtid, sier Marte Ingul.

– Denne debatten er et høydepunkt under uka, med stor verdi også utenfor Arendals grenser, legger Ingul til.

– Ungdomspartilederdebatten har allerede befestet seg som ett av høydepunktene i Arendalsuka, og temaene for årets debatt er allerede planlagt, sier Erik Stephansen.

Arendalsuka Henrik Heldahl Emilie RydningDebattledere er Henrik Heldal, journalist i Nettavisen og Emilie Rydning, journalist i Avisa Oslo.

 

Fakta om lokalduellene

Onsdag 16. august kl. 13.00-14.00 og 15.00-16.00 på Kanalplassen

Oslo

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mot Eirik Lae Solberg (H)

Debattleder: Politisk redaktør Eirik Mosveen, Avisa Oslo (AO)

 

Tromsø

Pål Julius Skogholt (SV) mot Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp) 

Debattleder: Politisk kommentator Maja Sojtaric, Nordlys

 

Trøndelag fylke

Tomas Iver Hallem (Sp) og Per Olav Skurdal Hopsø (Ap)

Debattleder Sjefredaktør Sivert Rossing, Trønder-Avisa

 

Bergen

Byrådsleder Rune Bakervik (Ap) mot Christine Meyer (H) 

Debattleder: Politisk redaktør Sølve Rydland, Bergensavisen (BA)

 

Hamar

Vigdis Stensby, (By- og bygdelista) mot Erling Behrentz (Ap - tidligere Frp).  

Debattleder: Sjeffredaktør Katrine Strøm, Hamar Arbeiderblad (HA)

 

Kristiansand

Charlotte Finnestad (KrF), Mathias Bernander (H) og Kenneth Mørk (Ap) 

Debattleder: Ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum, Avisen Kristiansand KRSUngdomspartilederdebatten
Onsdag 16. august kl. 17.00 til 18.30 i Kulturhuset 

Det som mange mener er Arendalsukas mest spennende debatt. Ungdomspartiledernes friske debattstil har vært et høydepunkt for mange i flere år. Her presenteres og diskuteres fremtidens Norge.

Med Ola Svenneby (Unge Høyre), Astrid Hoem (AUF), Ane Breivik (Unge Venstre), Simen Velle (FPU), Margit Martinsen (Grønn Ungdom), Synnøve Kronen Snyen (Sosialistisk Ungdom), Hadle Rasmus Bjuland (KRFU), Liv Smith-Sivertsen (Rød Ungdom) og Andrine Hanssen-Seppola (Senterungdommen)

Debattledere: Henrik Heldahl, Nettavisen og Emilie Rydning, Avisa Oslo

 

Tre arrangementer om lokaldemokrati

På lokaldemokratidagen inviterer KS og Arendalsukas hovedprogramkomite til  viktige debatter om sentrale spørsmål i lokalvalgkampen, hvor krevende hverdagen til våre lokalpolitikere kan oppleves, og et arrangement der lederne fra “de andre” partiene får slippe til orde.

Disse arrangementene skjer i Arendal kultur- og rådhus, "Store Torungen"

Trues lokalpolitikere til taushet? Klokka 10-11

Med Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, Tarjei Bekk (Ap), fylkesordfører Finnmark/Troms, Lisa Velouria Skinnarland (MDG), bystyre-politiker i Skien, Astrid Hoem, leder AUF, Beate Gangås, PST-sjef og Vidar Udjus, Fædrelandsvennen

Ordstyrer: Irene Halvorsen

 

Partilederdebatt: «De Andre» har ordet. Klokka 12-13

Med Pensjonistpartiet, Konservativt, Demokratene, Liberalistene, Piratpartiet, Sentrum, Folkets Parti, Industri- og næringspartiet og Helsepartiet. 

Debattleder: Anders Magnus

 

Hva skal redde velferdstjenestene? Klokka 14-15

Med Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, Tonje Brenna, kunnskapsminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Sylvi Listhaug (FrP), Bjørnar Moxnes (Rødt), Anne Lindboe, ordførerkandidat (H) i Oslo

Ordstyrer: Håkon Haugsbø

Amedia logo

Telefon 22 00 90 00

Org nr. 917 127 328

Personvern

Besøksadresse

Akersgata 34
Postboks 1168 Sentrum
0107 Oslo

Fakturaadresse

Postboks 4458 Vika
8608 Mo i Rana