Jobb hos oss / Tok sjansen – fant drømmejobben i Finnmark

Tok sjansen – fant drømmejobben i Finnmark

Stine Serigstad ville ha fast stilling som journalist. Da tok hun et modig valg.

– Det var tittelen på stillingsannonsen som fikk meg til å søke – “Vil du lage lokalavis i midnattssol?” Det hørtes spennende, morsomt og interessant ut. Jeg tenkte det var bare å hoppe i det, forteller Stine Serigstad fra Stavanger.

Det var i 2016 at den da 28 år gamle journaliststudenten bestemte seg for å gjøre det mange av hennes medstudenter ikke gjør: Søke sommerjobb langt unna studiested, hjemby, venner og bekjente.

I stedet for å traske opp og ned Akersgata i Oslo på jakt etter sommerjobb eller krysse fingrene for at det skulle bli en ledig stilling i Bergen eller Stavanger, tenkte hun en mindre lokalavis ville være spennende. Valget falt på Honningsvåg og sommervikariat i Finnmarksposten. Hun fikk napp, pakket kofferten og reiste nordover – en avgjørelse hun ikke angrer på. For det som skulle være et sommervikariat for noen måneder ble raskt fast jobb de neste tre årene.

– Jeg startet først i Finnmarksposten i Honningsvåg, en liten avis som kommer ut på ukesbasis. Etter det vikariatet gikk ut, fikk jeg tilbud om jobb i Finnmark Dagblad, som eier Finnmarksposten, forteller Stine.

Den tidligere journaliststudenten har to bachelorgrader, en i journalistikk og en i grafisk design. Hun hadde også erfaring fra kommunikasjonsbransjen før hun tok fatt på jobben i nord.

– Får mulighet til å vise seg frem

Stine forteller at jobben var spennende og morsom fra dag en, men også utfordrende. Finnmarksposten er en av Norges aller minste lokalaviser, noe som krever at man er fleksibel og tilpasningsdyktig. I ukesavisen hadde Stine ansvar for å skrive artikler, ta bilder og ordne layout til avisen. Den ansvarlige redaktøren satt noen timer unna Stines arbeidsplass i Honningsvåg.

– Det var utfordrende i starten, men det gikk seg til. Jeg lærte utrolig i mye i den perioden, mye mer enn hva jeg tror jeg hadde dersom jeg hadde vært en del av en større redaksjon. Tidligere har jeg jobbet for NRK Rogaland. Ikke noe stygt om dem, men der var jeg en av mange. I Finnmarksposten var det bare meg. Det var mye ansvar, men det ga meg muligheten til å vise meg frem, sier Stine.

– Som en del av en mindre redaksjon får du gjøre alt. Du er viktig og en ressurs. Man forsvinner ikke i mengden, legger hun til.

I løpet av sin tid i nord, har Stine dekket det aller meste: Næringsliv, politikk, sport og kultur – for å nevne noe.

– Det har vært fantastisk og jeg har fått vært med på mye. I 2017 var jeg også med på oppstarten av Finnmarksposten.no, noe som har vært en kjempesuksess.

Fått venner for livet

For mange kan det å flytte til en ukjent del av landet være skummelt. Ikke bare er det nytt arbeidsmiljø, arbeidsplass og kollegaer som venter, men man må også få nytt sosialt nettverk. Stine kjente ingen da hun flyttet til midnattsol. Det endret seg heldigvis raskt.

– Da jeg først flyttet til Honningsvåg for sommervikariatet, leide jeg et rom hos to søstre, Line og Julie. De tok meg godt imot og introduserte meg for alle sine venner. Line og Julie er to av mine aller nærmeste venninner i dag – sammen med noen av de andre fantastiske folkene de introduserte meg for, forteller journalisten.

Stine legger til at hun var heldig. Finnmarkinger lever opp til sitt rykte som blide og imøtekommende.

– Det har det ikke vært vanskelig å komme i kontakt med folk på egenhånd. Folk i Finnmark er rause, byr på seg selv og er lette å komme i prat med.

– Når du jobber som journalist i tillegg, så blir du synlig i lokalsamfunnet og jeg opplevde at mange kjente til navnet eller fjeset mitt uten at vi hadde hilst. Det kan jo være både en fordel og en ulempe. Gjennom jobben kommer du i snakk med folk fra alle deler av samfunnet og ved flere anledninger har jeg møtt folk som etterhvert også har blitt en del av min vennekrets, legger hun til.

– Skal du utvikle deg selv, må du ta en sjanse

Mange av dagens journaliststudenter drømmer om å jobbe for en av de store redaksjonene her til lands. Stine sier at for mange kan et opphold i en lokalavis være en fantastisk mulighet til å opparbeide seg litt erfaring før man tar et steg videre. Selv trives hun så godt at hun bytter over til en annen lokalavis i Amedia-selskapet, Strandbuen.

– Skal du utvikle deg selv, så må du tørre å komme deg ut av din egen komfortsone. Jeg får virkelig ikke anbefalt nok det å arbeide i en lokalavis. Det er ikke i de store avisene du får skinne og lære jobben å kjenne. I en lokalavis får du gjøre så mye mer. Nei, det er bare å hoppe på sjansen om du får den.

Ville ha fast jobb. Flytter nordover

Nå er det 36 år gamle Lars-Magnus Hildal Røttingen som tar over som journalist for Stine i Finnmarksposten. Heller ikke han er fra lokalområdet, men valgte fast jobb når det åpnet seg muligheter i en lokalavis i nord.

LarsMagnusHR 768x576

– For det første så følte jeg ikke det var nødvendig å bli værende i Bergen eller noen av de andre store byene Jeg søkte på flere stillinger rundt om i Distrikts-Norge, men fikk ikke noe napp. Da jeg så stillingsannonsen, “Nå kan du få drømmejobben i Honningsvåg”, smilte jeg og tenkte dette måtte være noe for meg, sier journalisten, før han legger til:

– For det andre så har jeg hørt skrekkhistorier om venner og familie som har gått arbeidsledig i lang tid etter utdanning, og jeg ville unngå det. For det tredje så stod jeg helt fritt til å flytte til alle kanter av landet siden jeg bare hadde meg selv å tenke på. Det virket veldig spennende å flytte til et sted langt avgårde hvor jeg ikke visste hva jeg kom til. En må ta sjanser i livet, mener han.

36-åringen forteller han har stor tro på å få mye ansvar i den nye jobben, noe han ser veldig frem til. Han håper andre journalister er villige til å ta en sjanse i jakt på jobb.

– Selv om man jobber i en liten by eller tettsted er det alltid noe som skjer og alltid en historie man kan grave frem. Vi er bare to stykker i redaksjonen og må styre oss selv. Er man journalist i de store byene er det lett for at man forsvinner i mengden av andre journalister. Jobber man på et mindre sted så får man mer oppmerksomhet, varierte oppgaver og dagene blir ikke så like. Jeg vil oppfordre andre til å pakke kofferten og bo et annet sted enn det du er komfortabel med, avslutter Lars-Magnus.

Amedia logo

Telefon 22 00 90 00

Org nr. 917 127 328

Personvern

Besøksadresse

Akersgata 34
Postboks 1168 Sentrum
0107 Oslo

Fakturaadresse

Postboks 4458 Vika
8608 Mo i Rana