Jostein Larsen Østring (29) ble nylig tildelt medielederprisen "30 under 30 Awards" av den internasjonale bransjeorganisasjonen INMA.
Utnevningen kom etter nominasjon fra Amedia der flere redaktører uttalte seg om hans egenskaper. INMA vektla spesielt hans systematiske arbeid med å kartlegge leserenes engasjement for å utvikle innhold og produkter. Dette medførte at han ble en av vinnerne i kategorien «Content + product». Her finner du hele nominasjonen.
Hans råd til ungdom med ambisjoner innen media er klar.
– Prøv deg først i lokalavisen. Her er det masse å lære, sier utviklingsdirektør Jostein Larsen Østring.
– Mange i mediebransjen ønsker seg til de største redaksjonene i Oslo så snart de er ferdigutdannet. Men hvis man skal utvikle seg som journalist, mener jeg det kan være vel så smart å begynne i en lokalavis eller regionavis, sier Jostein Larsen Østring.
På tross av sin fortsatt unge alder, har han lang fartstid i Amedia. Allerede som 19-åring ble han ansatt på heltid som journalist i Nordlys. Fire år senere var han nyhetsredaktør i avisa. Han kom til Amedia-konsernet i 2016, og ble høsten 2019 utviklingsdirektør i Amedia.
Ønsker du en spennende mediejobb? Lær mer om dine muligheter i Amedia her.
– For meg var Nordlys en perfekt redaksjon å jobbe i. Flere av Norges absolutt dyktigste journalister jobber i Nordlys, så man kan lære utrolig mye. Redaksjonen var stor nok til å “eie” de store nyhetene i nord i konkurranse med for eksempel VG og NRK, men likevel ikke større enn at innsatsen din alltid er viktig og blir lagt merke til.
– Jeg tror det er mange som er minst like flinke som meg som jobber i den norske mediebransjen, men i Nordlys og Amedia har folk turt å gi meg sjanser og erfaringer jeg antagelig ikke ville fått andre steder, sier han.
Når han blir bedt om å komme med flere råd, kommer det følgende fra Utviklingsdirektøren:
– Ikke bli for ambisiøs, for den viktigste jobben er til enhver tid den du har her og nå. Å gjøre en kjempegod jobb der du er, er alltid avgjørende for om du blir ansett som flink nok til å ta det neste steget.
Av utdanning har han studiespesialiserende ved videregående skole, pluss et så vidt påbegynt studie i statsvitenskap.
– Så snart jeg sluttet på videregående begynte jeg å jobbe 100 prosent som journalist, og da ble det ikke tid til mer utdanning. Journalistikk er heldigvis et ganske fritt yrke der du lærer mye gjennom praksis, så mangelen på høyere utdanning har ikke hindret meg så langt, sier Jostein Larsen Østring.
– Før jeg begynte å jobbe i Nordlys hadde jeg jobbet i lokalavisa “Bladet Tromsø” gjennom hele videregående. Også der var det mye å lære, og jeg fikk muligheten til å jobbe ganske fritt også med de største nyhetene. Det hadde nok sitt å si for at Nordlys var interessert i å ansette meg den gang, sier han.
I april 2011 ble Larsen Østring fast ansatt som nyhetsjournalist.
Så startet utviklingen fra rolle til rolle.
– I Nordlys gikk jeg gradene fra journalist til kveldsvaktsjef i 2012, med ansvar for reportasjeledelse og delegert redaktørmyndighet på kveldstid. I 2014 ble jeg nyhetsredaktør. Dette var en jobb som innebar daglig nyhetsledelse, prioritering av hvilke saker vi dekker og ansvar for hvordan vi dekker dem, sier han.
I 2016 fikk han tilbud om å jobbe i Amedia i et ettårig prosjekt som ble kalt Innholdsinitiativet. Det handlet om å analysere journalistikken i Amedias redaksjoner, foreslå forbedringer for redaksjonene, og se om dette ga forbedringer i form av flere lesere og abonnenter.
– Oppstarten gikk bra, og noen måneder senere fikk jeg tilbud om en permanent jobb som direktør for innholdsutvikling. Fra 2016 til 2019 var jobben å videreutvikle Amedias redaksjonelle strategi og hjelpe avisene med sin utvikling, både når det kom til journalistikk og hvordan det jobbes i redaksjonene, forteller Amedia-direktøren.
Han er opptatt av samfunnsoppdraget og lokaljournalistikken. Lokalmedier har en ekstra vesentlighet i seg – også med tanke på lokaldemokratiet.
– Lokale medier har en utrolig viktig rolle hver eneste dag. Vi sørger for å holde folk oppdatert med viktig informasjon døgnet rundt. Bevisstheten om at det er en lokalavis som følger med bidrar til at makthavere ikke bare kan gjøre som de vil, men må ta beslutninger som står seg i offentligheten. En lokalavis er på mange måter også sikkerhetsventilen til vanlige folk: Om man blir urettferdig behandlet av en arbeidsgiver eller kommunen, kan man gå til avisen og få belyst dette, sier han.
Under koronasituasjonen mener han at mediene, med lokalavisene i spissen, har vært og er ekstra viktig for folk flest.
– I koronakrisen er avisene om mulig enda viktigere enn normalt for lokalsamfunnet. Smitteutviklingen skjer i høyeste grad lokalt, og det er lokalavisen som forteller deg om du bør være ekstra påpasselig akkurat der du bor. Da Hurtigruten la til kai i Tromsø med et skip fullt av koronasmittede uten å varsle befolkningen om det, var det Nordlys som fanget det opp og stilte de grundigste spørsmålene til både selskapet og myndighetene i etterkant. Og når enkelte yrkesgrupper og deler av befolkningen blir spesielt hardt rammet av permitteringer og andre tiltak som følge av korona, er det lokalavisene som forteller om hvilke konsekvenser det har der du bor, avslutter han.
Les mer om hvordan det er å jobbe som journalist i Amedia her.