Fra marin kybernetikk til frontend-utvikler

Johan Haugland (31) har siden juni 2022 jobbet som frontend-utvikler i Amedia. Han er utdannet sivilingeniør i marin kybernetikk fra NTNU. Det var studiets grunnkurs i informasjonsteknologi som vekket Johans interesse for utvikling. 

Johan forteller at å bygge noe som folk kan ta og føle på og deretter tilgjengeliggjøre det over hele internettet, ga mersmak. Han valgte å jobbe som frontend-utvikler i Amedia fordi han ville jobbe i et stort teknologimiljø med mange rutinerte utviklere å lære av.

Johan forteller at en typisk arbeidsdag som frontend-utvikler hos Amedia er slik:

- Arbeidsdagen som frontend-utvikler starter ofte med arbeid i kodebasen frem til morgenmøtet der vi snakker om pågående og ferdigstilte arbeidsoppgaver. Etter lunsj rekker jeg en god arbeidsøkt, gjerne avbrutt av en tur ut sammen med gode kollegaer og litt småprat. På skjermen under arbeidsdagen er det Javascript, React og en og annen gang Node, i tillegg til søkemotor, AI-prompt og YouTube, forteller Johan.

Målet er at vi i fellesskap finner den beste løsningen

Johan beskriver frihet og fleksibilitet i hverdagen på følgende måte:

- Jobben som frontend-utvikler går i hovedsak ut på problemløsning. Å løse problemer gjøres i stor grad slik man selv vil. Som frontend-utvikler bruker man språket appen er skrevet i, men velger ofte verktøy og rammeverk på egenhånd. Det er for eksempel stort spillerom for å finne egne løsninger når man starter en ny app, selvfølgelig innen rimelighetens grenser. Ikke minst har vi en god app-infrastruktur på plass som gjør at man kan ha fokuset der man selv ønsker.

Johan jobber med å lage, planlegge og kvalitetssikre kode. Han forteller at det er mulig å skrive kode både sammen og alene.

- Planlegging gjøres delvis i eget hode, men de beste løsningene kommer stort sett når man diskuterer, gjennomgår og tester kode og produkt i fellesskap, sier han. Det er også fint at noen liker å få ting til i raskt tempo mens andre vil frem med passer, linjal og vater. Målet er at vi i fellesskap skaper en best mulig løsning. Dersom du ønsker å jobbe i et sterkt fagmiljø der du kan utvikle både applikasjoner, og deg selv, er Amedia det rette stedet for deg.

God balanse mellom jobb og fritid

Når Johan blir bedt om å svare på hvordan Amedia sitt utviklermiljø skiller seg fra andre, responderer han med følgende:

- Amedia sitt utviklermiljø er preget av åpne dører og lave dørstokker. Det er mye kompetanse og mange som er glad i å dele den. Det er sterk dugnadsånd rundt å fikse felles utfordringer. Så lenge man er litt frampå er det gode muligheter for å prøve seg på noe man selv vil. Det som kanskje kjennetegner Amedia Produkt og Teknologi aller mest er en god balanse mellom jobb og fritid. Det er også stor forståelse for livet utenfor arbeidshverdagen.

Han vil også trekke frem mulighetene hos Amedia og forteller at hvis man har grunnleggende forståelse for programmering er det ingen hindring for å gå mellom de ulike grenene innen utvikling. For eksempel kan man bevege seg fra frontend til backend eller fra scripting av kontrollsystemer til webutvikling. Om sin egen utvikling nevner han følgende:

- Jeg har i tillegg til å være utvikler også vært produkteier, holdt en del foredrag, drevet med nettverk, skyløsninger, IoT og en hel del annet i løpet av karrieren min. Fellestrekket for det hele er at det har lite til ingenting å gjøre med marin fartøysstyring og resten av utdannelsen min. Er man gira så finnes det en vei.

Tips til nåværende og fremtidige utviklere

Som frontend-utvikler har Johan noen tips å dele med både nåværende utviklere og fremtidige utviklere. Det første han nevner er å gjøre ting man synes er gøy og praktisere det! - Lær om det man synes er interessant og implementere det i praksis så kjapt som mulig, sier Johan.

- Selv er jeg sterkt i faresonen for å grave i kunnskap og fakta altfor lenge, men jeg får alltid mest læring når jeg gjør noe praktisk med det. Og det som er topp med utvikling er at hvis man brekker noe kan det alltid fikses.

Et annet tips Johan fremhever er fordelen av å forstå de grunnleggende verktøyene man bruker som frontend-utvikler:

- Det er når jeg har forståelse fra topp til tå i byggverket at jeg kan løse de mest keitete knipene. Som et praktisk eksempel har jeg nettopp byttet ut serverrammeverket i en av applikasjonene våre, og det ga meg masse ny innsikt i hvordan frontendserverne våre er satt opp, og hva som er viktig generelt i den sammenhengen.

Har du lyst til å lese mer om hverdagen som frontend-utvikler i Amedia? Les mer her

Amedia logo

Telefon 22 00 90 00

Org nr. 917 127 328

Personvern

Besøksadresse

Schweigaards gate 15
Postboks 1168 Sentrum
0107 Oslo

Fakturaadresse

(selskapsnavn AS)
Postboks 123
2027 KJELLER